Råd og tips

Fuktighet

Treverket må ikke overstige 15% fuktighet. Det anbefales at det fuktighetsmåles på utsatte bygningsdeler. Mal aldri med risiko for regn eller tåke. Det bær være minst 10 grader.

Utvendig tynning

Vi anbefaler å bygge malingsstrøkene fra mager (grunning) til fet (toppstrøk). Utvendig linoljemaling skal tynnes 40% med lavaromatisk white spirit ved grunning. Første strøk tynnes 25% og ved toppstrøk benyttes den ufortynnet. Sterkt sugende områder krever ett strøk ekstra (ufortynnet).


Innvendig tynning

Linoljemaling kan tynnes 20% med lavaromatisk white spirit ved grunning, første strøk 10% og andre strøk benyttes den ufortynnet. Innvendig kan evt. white spiriten kuttes ut, men stryk da magert på. Alternativt kan man grunne med Linoljemaling Grund.


Rør godt i spannet før og underveis i arbeidet. Ta av snerk på toppen. Det kan forekomme meget små avvik i fargen i hvert spann, så bland i mer maling halvveis i spannet på hele overflater. Gjelder kun toppstrøket.


Påføring av linoljemaling

Det strykes meget tynt og jevnthver enkelt strøk. Ved tykke lag vil det dannes «skinntørking» og ved ujevn påføring kan det oppstå ujevn glans.

Kvistlakk

Innvendig må særlig furukvist isoleres med kvistlakk/schellack. Påfør minst to strøk før maling. Utvendig anbefales det ingen bruk av kvistlakk på grunn av vedheft.


Sparkel/kitt

Bruk linoljesparkel og linoljekitt til sparkling og innglassing. Ikke bruk syntetisk kitt eller andre typer fugemasser. Dersom underlaget er ulikt sugende kan det oppstå matte felter. Disse feltene bør få et ekstra strøk før toppstrøk.


Kobber og sink bør helst stå 1-2 år før maling. Avfett og grunn med rå linolje og terpentin 50/50, mal 3 strøk som på treverk med Engwall o Claesson utvendig linoljemaling.

Vinduer og dører

Ved maling av vinduer og dører bør man være oppmerksom på at de kan “lime” seg sammen hvis man lukker de for tidlig. Vi anbefaler som et tiltak vaselin eller talkum på falsen. Ikke stram rammene til karmen. Lukk opp vinduene og dørene jevnlig i tiden etter at de er nymalt. Det er viktig å la de tørke godt!


Vask før maling

Unngå bruk av basiske vaskemiddel som inneholder lut før maling med linoljemaling. Rester av lut på veggen kan forsåpe malingen. Vi anbefaler vask med salmiakk og litt husvask før maling. Blandingsstyrken justeres etter behov. Soppdrepere kan benyttes før maling. Ved innvendig vedlikehold vask med ph nøytralt vaskemiddel. Vent 4-5 uker før rengjøring på nymalt overflate.


Gulning av linoljemaling

Vær oppmerksom på at all linoljemaling gulner. Ulike faktorer som temperatur og lys påvirker dette. Inni skap og skyvedører blir malingen svært gul siden den ikke blir utsatt for lys. Under blomsterpotter i vinduskarmen kan det bli gule "flekker". Utsett området for lys, så vil det forvinne igjen.


Gulv

Dersom man benytter linoljemaling på gulv, må man være oppmerksom på lang tørketid. Beregn 1-3 mnd før malingen er hard nok til tunge møbler. Husk tynne strøk!


Hvor mye maling trenger du?

Til nytt og bart trevirke beregnes ca 5 m2 per liter. Da får du totalt mengde maling til grunning og to strøk.

Til tidligere malte flater beregnes 7 m2 per liter. Da får du totalt mengde maling til to strøk. Husk å bestille med lavaromatisk white spirit til tynning (ca 20% av mengde maling) og vask av svinebustpensler.


Tørk

Sørg for god ventilasjon. Linoljemaling trenger tilgang på ny og frisk luft for å tørke. Varmt og tørt klima. Utvendig anbefales det å male fra mai til august. Viktig med god tørk i mellom strøkene, beregn 1-3 dager. Maling på veldig varme overflater kan gi for hurtig tørk og gi solblærer.


Lukt

Linoljemaling lukter herlig linolje i lengre tid etter tørking. Dette er ikke helseskadelig. Anbefaler ikke linoljemaling inni skap og lignende p.g.a lukt og gulning.

Kjerringråd! Sett ut skåler med eddik og sitronskiver.


Pensler

Vi anbefaler svinebustpensler fra Gnesta, for jevn og tynn påføring av linoljemalingen. Den bør fordrives for et pent resultat. Penslene kan oppbevares i kokt linolje fra dag til dag når arbeidet pågår. Rengjøres i white spirit og linoljesåpe. Se utvalg her.


Brannfare!

Filler brukt til linoljemaling kan under optimale forhold selvantenne. Legg fillene i vann, heng de til tørk eller kast de i en egnet brannsikker beholder.


Diffusjonsåpen?

Linoljemalingen er ikke mer diffusjonsåpen en andre malinger. Dette er en myte. Men med tiden blir det mikroskopiske sprekker i malingsfilmen og det er disse sprekkene som gjør linoljemalingen fantastisk diffusjonsåpen.

Bildet er av "krokodilleskinn" som kjennetegner gammel linoljemaling.

Svertesopp

er betegnelsen på mange forskjellige muggsopper. Det er først og fremst et estetisk problem, men hvis det blir for mye kan fukt blir liggende. Linoljemaling krever også vanlig vedlikehold. Det anbefales vask med husvask, Zalo, eller Målartvett. I Engwall o Claessons linoljemaling er det ca 12% sink som motvirker svertesopp.

Linoljeblærer

skrapes av og males over. Malingen kan fjernes med Speedheater, men det gir ingen garanti mot senere blæring. Vær ekstra oppmerksom ved bytte av farge, da mørke farger påvirker overflatetemperaturer på panelet slik at mer gass fordamper og kan danne blærer. Legg merke til at det nesten ikke er linoljeblærer på hvite hus. Se på blærer som et sunnhetstegn, da er panelen fet og fin!

Hva slags type maling er det fra før?

Ta rødsprit/tek.sprit på en fille og gni mot overflaten. Hvis malingsfilmen blir gummiaktig er det akrylmaling. Gni kaustisk soda mot overflaten. Hvis det løser seg opp er det oljemaling. Linoljemaling løser seg fort opp i ren salmiakk, slik at det blir et hvitt slør. Evt. får overflaten gløden og fargen tilbake ved fukting med kokt eller rå linolje.


Smijern og rust

Her anbefaler vi Isotrol og Pansar, et system godkjent av Engwall o Claesson. Denne binder rusten godt og holder i flere tiår. Systemet bygges opp som på bildet. Alternativet er å benytte en tradisjonell jernmønje.

Se utvalg her

Har du spørsmål om linoljemaling og produkter send inn til

Teknisk support: Malermester og dekorasjonsmaler Roger Studsrud