Råd og tips 

Regn ut hvor mye maling du trenger til ditt hus:


Til nytt eller bart trevirke beregn ca. 5 m2 pr. liter, så får du riktig mengde maling. Det holder til grunning og to strøk.


Til tidligere malt treverk beregn 7 m2 pr. liter. Det er til to strøk.

Husk å bestille med lavaromatisk white spirit til tynning. Beregn ca 20% av mengde maling. Da har du også til vask av svinebustpenslene.


Utvendig tynning: Vi anbefaler å bygge malingsstrøkene fra magert (grunning) til fet (toppstrøk). Utvendig linoljemaling skal tynnes 40% med lavaromatisk white spirit ved grunning. Første strøk tynnes 25%, og ved toppstrøk benyttes den ufortynnet. Sterk sugende områder krever 1 strøk ekstra (ufortynnet).


Innvendig tynning: Linoljemaling bør tynnes 20% med lavaromatisk white spirit ved grunning. Første strøk tynnes 10% og ved de to toppstrøkene benyttes den ufortynnet. Innvendig kan white spiriten kuttes ut, men stryk da magert på.  Alternativt kan man grunne med Linoljemaling grund.


Rør godt i spannet før og underveis i arbeidet. Ta av snerk på toppen. Det kan forekomme meget små avvik i fargen på hvert spann, bland derfor i mer maling halvveis i spannet på hele overflater. Gjelder kun toppstrøket.


Pensler: Vi anbefaler svinebustpensler fra Gnesta, for jevn og tynn påføring av linoljemaling. Den bør fordrives for et best mulig resultat. Penslene kan oppbevares i kokt linolje fra dag til dag, når arbeidet pågår. Rengjøres i white spirit og linoljesåpe.


Påføring: Det strykes meget  tynt og jevnt på pr strøk. Ved tykke lag vil det dannes «skinntørking» og ved ujevn påføring kan det oppstå ujevn glans.

Kvister: Innvendig må særlig furukvist isoleres med minst 2 strøk kvistlakk før maling. Utvendig anbefales det ingen bruk av kvistlakk da dette gir dårligere vedheft.


Sparkel/kitt: Dersom underlaget er ulikt sugende, kan det oppstå matte felter. Disse feltene bør få et ekstra strøk før toppstrøk.  Bruk linoljesparkel og linoljekitt til sparkling og innglassing. Ikke bruk syntetisk kitt eller andre typer fugemasser.


Vinduer og dører: Ved bruk av linoljemaling vinduer og dører, bør man være oppmerksom på at kan de kan “lime” seg sammen. hvis man lukker de for tidlig. Vi anbefaler da vaselin eller talkum på falsen. Ikke stram rammene til karmen. Lukk opp vinduene og dørene jevnlig i tiden etter at de er nymalt. Det er viktig å la de tørke godt!


Vask: Vi anbefaler vask med salmiakk og litt husvask. Blandingsstyrke etter behov. Soppdrepere kan benyttes før maling. Unngå bruk av basiske vaskemiddel som inneholder lut før maling med linoljemaling. Rester av lut på veggen kan forsåpe malingen. Innvendig vedlikehold: vask med ph-nøytralt vaskemiddel. Vent 4-5 uker før rengjøring på nymalt overflate. 


Linoljeblærer skrapes av og males over. Malingen kan fjernes med Speedheater, men det gir ingen garanti mot senere blæring. Vær ekstra oppmerksom ved bytte av farge, da mørke farger påvirker overflatetemperaturen slik at mer gass fra grunnen siger ut og danner blærer. Legg merke til at det nesten ikke er linoljeblærer på hvite hus. Se på blærer som et sunnhetstegn, da er panelen fet og fin!

Gulv: Dersom man benytter linoljemaling på gulv, må man være oppmerksom på lang tørketid. Beregn 1-3 mnd før malingen er hard nok til tunge møbler. 


Gulning: Vær oppmerksom på at all linoljemaling gulner. Ulike faktorer som temperatur og lys påvirker dette.


Tørk: Det er viktig med god ventilasjon. Linoljemaling trenger tilgang på ny, frisk luft for å tørke, samt et varmt og tørt klima. Utvendig anbefales det å male mellom mai og august. Viktig med god tørk i mellom strøkene, beregn mellom 1-3 dager avhengig av vær. Maling på veldig varme overflater kan gi for hurtig tørk og gi solblærer.


Fuktighet: Treverket må ikke overstige 15% fuktighet. Benytt en fuktighetsmåler på utsatte bygningsdeler. Mal aldri med risiko for regn eller tåke. Det bør være minst 10 grader. 


Lukt: Linoljemaling lukter herlig  linolje i lengre tid etter tørking. Dette er ikke helseskadelig. Det anbefales ikke linoljemaling inni skap og lignende grunnet lukt og gulning. 


Kjerringråd! Sett ut skåler med eddik og sitron skiver, så forsvinner lukten fortere.


Brannfare! Filler brukt til linoljemaling kan under optimale forhold selvantenne. Legg filler i vann, heng de til tørk eller i en egnet brannsikker beholder.


Svertesopp er betegnelsen på mange ulike muggsopper. Det er først og fremst et estetisk problem, men hvis det blir for mye av det og fukt blir liggende, kan veggen ta skade av det. Linoljemaling krever også vanlig vedlikeholdsvask, gjerne med husvask, Zalo eller Målartvett. Linoljemalingen fra Engwall o Claesson inneholder ca 12% sink som motvirker svertesopp. 

Kobber og sink: La helst stå 1-2 år før maling. Avfett og grunn med rå linolje og terpentin 50/50, mal 3 strøk som på treverk med Engwall o Claesson utvendig linoljemaling. 

Hva slags type maling er det fra før?

Ta rødsprit/tek.sprit på en fille og gni mot overflaten. Hvis malingsfilmen blir gummiaktig er det akrylmaling. Gni kaustisk soda mot overflaten. Hvis det løser seg opp er det oljemaling. Linoljemaling løser seg fort opp i ren salmiakk, slik at det blir et hvitt slør.  Evt. får overflaten gløden og fargen tilbake ved fukting med kokt eller rå linolje. 

Smijern og rust: Her anbefaler vi Isotrol  og Pansar. Dette er et system godkjent av Engwall o Claesson. Dette binder rusten og holder i flere tiår. Bygges opp som på bildet. Denne er bla brukt i Vigelandsparken. 

Alternativet er tradisjonell jernmønje. 

https://www.historiskmaling.no/products/1200701