Spørsmål og svar

Her vil du finne noen raske svar på vanlige spørsmål om linoljemaling. Du kan lese mer under de forskjellige overskriftene her på nettstedet vårt.

Hvis du har andre spørsmål, er du velkommen til å sende oss en e-post på LINOLJEMALING@GMAIL.COM

Hva er linoljemaling?

Svar: Linoljemaling er en av de eldste malingene vi har. Helt siden 1600-tallet har vi brukt denne i Norge. Linoljemaling er en dekkende maling som i hovedsak består av bindemiddelet linolje (enten rå eller kokt linolje) og pigment (som feks. jordpigment eller oksidpigmenter). Linoljemaling kan brukes innvendig på himling, vegg, listverk, vinduer, dører, møbler, innredninger, brannmurer og gulv. Utvendig kan linoljemaling med sinkinnhold benyttes på panel, vinduer, dører, mur, statuer, smijern, metall og hagemøbler. Sink er et hvitt pigment og fungerer som soppdreper i malingen.

Hva er fordelene med linoljemaling?

Svar: De viktigste fordelene er at linoljen trenger langt inn i treet slik at den får god vedheft til underlaget og tetter mot fukt og råte. Den blir med tiden også diffusjonsåpen slik at treverket får puste. Den "ofrer" seg selv for ytre påkjenninger (kritter), slik at malingsfilmen ikke blir tykkere og tykkere med tiden. Den aldres vakkert og har lange vedlikeholdsintervaller. Linoljemaling er miljøvennlig og naturlig. Den er også veldig drøy i bruk.

Hvor kan jeg male med linoljemaling?

Svar: Linoljemaling passer både utendørs og innendørs. Linoljemaling kan males på stort sett alle overflater, både treverk, mur og metall. Undersøk vedheft på overflater av plast/akrylat, da oljemaling "spenner" seg litt når den tørker, som igjen kan forårsake at den drar underliggende maling av.

Hva bør jeg huske på når jeg skal male med linoljemaling?

Svar: Været er alltid viktig når du maler utendørs - unngå regn og sterk sol. Fuktighetsinnholdet i underlaget må ikke overstige 16%. Siden det tar litt lengre tid før linoljemaling tørker enn for annen maling, er det viktig å planlegge inn god tørketid. Det kan være lurt å fjerne skitt og løv rundt husveggen som kan blåse opp på veggen.

Linoljemaling skal alltid males TYNT og bearbeides inn i underlaget. La hvert strøk tørke grundig, minst 36-48 timer, avhengig av været og tilgang på frisk luft. Ikke fyll sprekker større enn 2 mm (disse bør fylles med linoljekitt).

Hvilken forberedelse skal jeg gjøre før jeg begynner å male?

Svar: Vask overflatene med en passende malingsvask og skyll grundig. Skrap bort alt løstsittende gammel maling. Erstatt dårlig tre (f.eks. bunnstykker, tverrbjelker og utsatte deler).

Kvister - hvordan behandler jeg dem før jeg maler?

Svar: Bruk bare skjellakk/kvistlakk innendørs - aldri utendørs. Bruk alltid ekte kvistlakk. Unngå latexbasert "kvistlakk" og sperregrunninger. La kvistlakken tørke grundig. Hvis kvistene er "friske", kan det være behov for to strøk med kvistlakk slik at den ikke "blør" gjennom.

Har en kledning uten lufting, kan linoljemaling brukes?

Svar: Linoljemaling egner seg meget godt til å male på kledninger uten lufting. Kledning uten lufting krever at overflaten puster. Hvis du maler med diffusjonstett maling, stenges fuktighet inne bak malingen og forhindrer fuktvandring og danner grobunn for sopp og råte.


Hvilke verktøy og pensler skal jeg bruke?

Svar: Linoljemaling bør alltid males med svinebustpensel av god kvalitet, som for eksempel Gnesta pensel. IKKE bruk ruller eller malingssprøyte. Bruk runde eller halvrunde børster for fasade, og rund eller skrå børste til vindusrammer.

Linoljemalingen har blitt rynkete,hva har skjedd?

Svar: Hvis malingen er for tykt påført, tørker den på overflaten og kan deretter bli krøllete og rynkete.

Du kan ha hatt det for travelt med å male neste strøk, og det underliggende malingslaget har ikke tørket ordentlig. Viktig med god tørk mellom strøkene.

Fått blærer i malingen etter maling med linoljemaling?

Svar: Overflatelaget kan tørke før de indre malingslagene har gjennomtørket. Sterk sol varmer opp linolje i de indre malingslagene og den utvides slik at det dannes blærer.

Hvordan kriter linoljemaling?

Svar : Linoljen brytes naturlig ned av UV-lyset og danner et pulver som regner bort. Standolje som Engwall o Claessons linoljemaling inneholder, kokes ved høyere temperatur enn vanlig kokt linolje og er derfor mer motstandsdyktig mot nedbrytning enn vanlig rå og kokt linolje.

Kan jeg male linoljemaling på en alkydoljemaling/oljemaling?

Svar: Ja, det er mulig. Linoljemaling holder seg til de fleste materialer, men en alkydoljemaling eldes på en slik måte at den blir hard og eggeskallaktig. Etter hvert har ikke malingen styrke til å "følge" når underlaget (f.eks. treverk) beveger seg, da sprekker det og flasser. Da spiller det ingen rolle om det er en god farge over.

Hvor sent på høsten kan jeg male utendørs med linoljemaling?

Svar : Linoljemaling må trenge gjennom underlaget for å få vedheft. Hvis overflaten er fuktig (over 20%), kan du ikke male. Da er det en risiko for at malingen flasser av. Det er også viktig at hvert lag får tørke ordentlig mellom strøk, og i kjøligere vær kan du forvente lengre tørketider. Fukt mellom strøk kan også bety dårlig vedheft. Forsikre deg om at overflaten er ordentlig tørr. Det skal ikke være kaldere enn 5 plussgrader hele dagen. Det anbefales ikke å male i regn.


Jeg har hørt at du ikke skal male i direkte sollys, er det riktig?

Svar : Ja, når solen varmer ordentlig opp om sommeren, tørker malingen på overflaten for raskt, og dette kan føre til problemer med "blemmer".

hvorfor har jeg fått glansforskjeller i resultatet og hva kan jeg gjøre med det?

Svar: Hvis overflaten suger ujevnt eller hvis fargen er påført ujevnt, vil du få matte eller glansete flekker. For å få et jevnt resultat, påfør et strøk til.

Jeg vil gjerne olje gulvene mine, men har hørt at det er stor risiko for at det begynner å brenne.

Svar: Linolje sammen med visse tekstiler og/eller sponplater kan generere en kjemisk reaksjon som utløser brann. Det du bør være forsiktig med er gulv med brede sprekker der oljen kan dryppe ned i sprekkene. Du bør vurdere om du skal tette hullene før du oljer. Brannfaren opphører når oljen har oksidert, dvs. tørket. Filler som brukes til linolje skal lagres godt fuktet i tett beholder eller brennes. Linolje i seg selv kan ikke begynne å brenne.

Jeg har glemt linoljemalingen på hytta. Er den ødelagt nå som den har blitt utsatt for frost?

Svar: Linoljemaling ødelegges ikke hvis den fryser, bare rør den godt opp og bruk den igjen.

Hvordan skal jeg best lagre linoljemaling?

Svar: Det er veldig viktig at emballasjen er tett, slik at det ikke kommer luft til. Da kan den holde i mange år. Det anbefales at den lagres frostfritt, selvom den kan tåle frost.

Jeg åpnet et spann som hadde vært urørt en stund, og det virket som om pigmentet hadde sunket til bunns og bare oljen var over. Er den ødelagt?

Svar: Du kan røre opp malingen igjen. Start med en skrutrekker og forstøv malingen, og rør deretter med en rørnøkkel. I tett emballasje holder linoljemaling i mange år. Hvis det er "snerk" på toppen, må du alltid fjerne dette før du rører den opp.

Er det mulig å male på vått linoljekitt?

Svar: Med veldig lett trykk på penselen fungerer det utmerket. Linoljemaling "gifter seg" godt med linoljekitt.


Linoljemalingen tørker aldri?

Svar :

Linoljemaling tørker på 1-3 dager.

1. Mal veldig tynt og jobb malingen grundig inn. Minst 4-8 ganger opp og ned med børsten og deretter en siste hel strøk fra topp til bunn. Etter første strøk skal overflaten fortsatt være godt synlig.

La malingen tørke grundig mellom hvert strøk.

3. Rør godt før maling.

4. Ha god lufting.

5. Hold minst 15 grader innendørs.

6. Mal aldri utendørsi fuktig vær eller under 5 grader hele dagen.

7. Ikke tilsett tørkemiddel.Jeg har et linoljemalt gulv. Hvordan rengjør og vedlikeholder jeg det?

Svar: Et golv malt med linoljemaling er veldig håldbart. Imidlertid er det viktig å huske på at linoljemaling er følsom for baser. Derfor skal man bare tørke med en litt fuktig klut og med et pH-nøytralt middel, f.eks. Zalo oppvaskmiddel. Det rengjøres faktisk akkurat som et linoleumgulv.

Linoljemaling påføres i mye tynnere lag enn vanlig maling, og derfor slites malingslagene raskere ned. Det kan vedlikeholdes lett ved å påføre et lag maling. (Vanlig maling sprekker og må pusses før maling.)

Hvis gulvet har blitt matt etter bruk av feil vaskemiddel, kan du påføre olje overflaten og du vil få et gulv som ser nymalt ut igjen.

Jeg har malt vinduene mine i en mørk rød farge. Men etter et par år har fargen på sørsiden lysnet og blitt nesten rosa. Har pigmentet bleknet? Må jeg male på nytt?

Svar: Det er ikke pigmentet som har bleket, men fargen ser lysere ut fordi oljen i overflatelaget har lekket ut. Påfører du et tynt lag med kokt linolje, så får overflaten glansen og fargen igjen.

Linoljemaling på gulv?

Svar: Med linoljemaling blir gulvet naturlig vakkert og det gir en behagelig følelse å gå på. Slitasjen gir også en fin patina. Maling av gulv med linoljemaling fungerer på samme måte som å male vegger, tak og møbler med linoljemaling. Imidlertid bør man være ekstremt nøye med å påføre malingen i veldig tynt. Halvblank eller blank maling anbefales for lettere å rengjøre. Benytt oppvaskmiddel (feks Zalo) til rengjøring.

1 liter er nok til 15-20 kvadratmeter, avhengig av overflaten. For å oppnå en jevn dekkende overflate, kreves det vanligvis minst tre strøk.

Forsikre deg om at du har god lufttilførsel i rommet og beregn 1-3 måneder før malingen er gjennomtørket/herdet.

Når er det på tide å male på nytt med linoljemaling?

Svar: Når topplaget har krittet /offret seg kan det være nok med ett strøk. Når linoljemalingen har krittet seg ned til grunnfargen, altså også mellomstrøket, bør du male to strøk. Når malingen har sprukket i sitt karakteristiske krokodillehudmønster, er det på tide å fjerne så mye som mulig og grunne alle rene treoverflater og deretter to strøk med linoljemaling.

Hvor mange strøk bør jeg male med linoljemaling?

Svar: Nytt treverk bør alltid få grunning og 2 strøk. Er det maling på veggen fra før, holder det med 2 strøk over dette. Husk god tørk imellom strøkene.


Hva er ulempene med linoljemaling?

Svar: Ulempene med linoljemaling iforhold til moderne produkter er at linoljemaling tørker svært sakte, slik at støv og fluer får god tid til å feste seg. Du har derimot god tid på å jobbe for å få et vakkert resultat. Linoljemaling kan lukte linolje i lengre tid etter at jobben er gjort. Når den tørker danner det seg lavmolekyle kemiske foreninger, mest aldehyder, som skaper lukt og kan være et problem for følsome personer. Linoljemaling er også tyngre og arbeide med, da det skal strykes meget tynnt på.


Kan man male over linoljemaling?

Svar: Ja, det kan du. Den bør mattes og vaskes godt før videre behandling. Vil derimot anbefale å fortsette bruke linoljemaling for best vedheft til underlaget.


Hva er pris på linoljemaling?

Svar: Hvit linoljemaling ligger på ca 400 kr literen, men husk på at du kjøper verken vann eller løsemidler som i andre moderne malinger. Se tørrstoff innehold. Tørrstoffet er det som ligger igjen på veggen etter at malingen er tørket. Feks. en moderne utvendig akrylmaling har 36% tørrstoffinnehold, mens linoljemaling fra Engwall o Claesson har 97%. Nytt hus med 150 m2 ny panel går det ca 30 liter linoljemaling tillsammen. Er det malt tidligere vil det gå ca 22 liter.


Har du andre spørsmål om linoljemaling og produkter?

send e-post til Linoljemaling@gmail.com